Aftele sunt de obicei răni mici care se dezvoltă pe țesuturile moi din interiorul gurii. Indiferent dacă acestea apar pe gingii, obraji sau limbă, ele pot fi dureroase și incomode.
Spre deosebire de rănile bucale care se dezvoltă ca urmare a infecțiilor virale, fungice sau bacteriene, aftele apar fără motiv. Există, totuși, mai mulți factori care pot contribui la dezvoltarea lor, iar alimentația ar putea fi de vină.
6 alimente pe care să le eviți dacă ai afte
1. Cafea
Deși ar putea fi partea ta preferată a dimineții, ceașca ta de cafea mult așteptată s-ar putea să provoace apariția aftelor în gură. Cafeaua conține o cantitate mare de acid salicilic, care poate irita gingiile, obrajii și limba, iar acest lucru conduce la dezvoltarea aftelor.
2. Citrice
Chiar dacă sunt bogate în vitamina C, care poate oferi sprijin sistemului imunitar, citricele trebuie evitate în momentul în care ai afte. Acidul citric poate irita țesuturile moi din interiorul gurii și poate provoca sau agrava aftele existente.
Dacă ești predispus la dezvoltarea acestora, evită sucurile de portocale, grefă, lămâie, lime și ananas.
3. Căpșuni
Dacă ești predispus la afte, alege un alt tip de fructe, care să te ajute să-ți menții dieta echilibrată. Căpșunile au acid, la fel ca în cazul alimentelor de mai sus.
4. Roșii
Roșiile sunt foarte acide. Acest lucru înseamnă că și sosul de roșii și supele sunt la fel de nocive pentru afte.
5. Ciocolata
Alimentele la care ești sensibil sau alergic pot stimula diferite iritații ale țesuturilor și apariția aftelor.
Pentru mulți oameni, ciocolata provoacă alergie. Dacă nu te afli în această categorie, ai grijă la alimentele care îți perturbă organismul, cum ar putea fi laptele, nucile sau soia.
6. Alimente picante
La fel ca alimentele acide, cele care conțin ardei iute și alte condimente de acest fel pot irita țesuturile moi din gură.
Însă, nu este necesar să renunți cu totul la senzația de iute, ci să o limitezi. Astfel, data viitoare când dorești să mănânci ardei iute, în loc de trei bucăți, consumă doar una.
Factori de risc pentru afte
Pe lângă faptul că anumite alimente agravează sau provoacă afte, există alți câțiva factori care pot juca un rol elementar în dezvoltarea lor, precum:
- Niveluri ridicate de stres emoțional sau anxietate;
- Aparat dentar;
- Igienă orală slabă;
- Deficiențe de vitamine (zinc, B-12 sau fier);
- Anumite boli și afecțiuni;
- Modificări hormonale;
- Istoricul familial.
Când este recomandat să mergi la dentist?
Deși pot fi incomode, dureroase și enervante, majoritatea aftelor se vindecă de la sine. Ar trebui, totuși, să programezi o vizită la Doctor Ștefan, în cazul în care aftele provoacă prea multă durere, se extind până la buze, îngreunează mâncatul, sunt însoțite de febră, se dezvoltă tot mai mult și dacă nu se vindecă după două săptămâni de la debut. Poți beneficia de un tratament eficient, care să te facă să uiți de această problemă orală într-un timp foarte scurt, așa că ai mai multe motive pentru care să mergi în cabinet.

